Kultura u okovima.

Published on 16:38, 02/14,2015

Srbija. Sve oko mene funkcionise haoticno. Novine idu iz krajnosti u krajnost i za cudo kod nas to predstavlja glavni izvor kulture.Zuta stampa, starlete i muzika koja ispira svaku preostalu sivu celijicu u nasim glavama. 

Sta sad? 

Citajuci novine, shvatam, "kulturno" je skinuti se go, "kulturno" je krasti i bezati sa casova. "Kul" je radjati decu sa dvanaest godina, spavati sa starijim muskarcima i setati gola. Danas samo tako i mozete dobiti pozornost. Samo tako cete dospeti na naslovne stranice casopisa, u dnevnike, uopste nije bitno da li ste talentovani, da li zelite uraditi nesto za svoju okolinu. A sta je ustvari kultura? Kroz istoriju nasa drzava je prolazila kroz ratove uspravne glave, hrabro, nasi preci ginuli su da bi nama danas bilo bolje. Svi ti narodi koji su prolazili kroz nasu drzavu krojili su kulture. Te kulture neke od nas su odusevljavale, a neke cinile ravnodusnim. Kultura je obrazovanje. Kultura je citati sve te divne knjige od kojih mladi beze glavom bez obzira, kultura su muzeji i postovanje nase istorije koju smo svi izgleda zaboravili. 

Kultura nije znati deset jezika, a ne znati svoj, maternji jezik. Ne treba se stideti bontona, treba se stideti gluposti i nepostovanja starijih.

Kultura je odelo koje su nam po meri skrojili nasi roditelji.